Resistentia

 

Prišel je čas, da napišem par besed o društvu, ki sem ga – s pomočjo par prijateljev (in ob podpori veliko drugih, ki ste pravtako pomembni v tej zgodbi) ustanovil pred kratkim.

Najprej od kod ideja, ime – kaj je cilj, kakšne so želje, kako bomo do cilja prišli, kakšne stroške bomo imeli na poti…

Ideja se mi je porodila nekje na 150 m velike planiške skakalnice ko sem imel čas tuhtati, kaj mi je bilo tistega treba. V glavi sem videl 10-20 prijateljev, ki se spopademo s tem klancem in ne obupamo in vztrajamo do konca (od tu ime – tisti “revolucionarni” zven v imenu je samo dodaten plus). Da pa se ne bi s klancem spopadali samo iz lastnega “gušta” bomo pri tem podvigu (in ostalih) promovirali naše delovanje.

Delovali bomo na področju zbiranja sredstev za podporo ljudem, ki pomoč potrebujejo. Zaenkrat bomo izključno podporniki društva Up-ornik in Borisa Krabonje, pomagali bomo ZPM Moste polje ter se priključili projektu Botrstvo, kjer bomo finančno podprli otroke, ki so vključeni v ta odličen projekt. Ta podpora društvom pomeni, da ne bomo delali “ena na ena” oz. da se ne bomo ukvarjali s posamezniki, ki bi pri nas pričakovali pomoč. Za to odločitev obstaja zelo tehten razlog – tako delovanje zahteva absolutno vsaj enega celotnega človeka in v tem trenutku, ko je društvo šele zaživelo, si tega ne bomo “privoščili”. Ne rečem da ne bo čez 5 let drugačen, zaenkrat bo tako.

Seveda je samo zbiranje sredstev “suhoparno” in prej ali slej se zadeva ustavi zato bomo svoje delovanje predstavljali skozi udeležbo na večjih športnih dogodkih (razni teki, Oviratlon letos, Planica 2017,…), sčasoma bomo tudi sami organizirali kak dogodek, sredstva bomo skušali zbrati skozi dražbe športnih rekvizitov, skozi organizacijo delavnic in tečajev. Želja je da z našim delom dokažemo, da smo vredni Vašega zaupanja in da smo vredni Vaših prispevkov.

Kolega me je vprašal – kaj se bo zgodilo z mojim denarjem oz. kakšne stroške bo imelo Društvo. Pošteno vprašanje, ki zahteva jasen odgovor – VSA sredstva bodo namenjena izključno pomoči oz. podpori zgoraj navedenim društvom (če se vmes pojavi še kak drugi projekt za katerega se nam zdi, da bi ga bilo dobro podpreti bomo to javno objavili). Društvo s svojim delovanje ne bo povzročalo stroškov – sedež društva je privat in se zanj ne plačuje nič, GSMja društvo nima, internetna stran in elektronska pošta sta urejena in ne povzročata stroškov, računovodstvo je urejeno pro bono. Edini strošek mimo katerega ne moremo so davki, ki jih moramo plačati FURSu (če sem prav razumel je to 17% “dobička” oz. razlike med prihodki in odhodki) in stroški, ki bi jih imeli oz. ki si jih vzamejo ponudniki storitev (GoGetFunding, Paypal, Bitstamp, banke). Ostali denar bo namenjen pomoči ljudem.

Idej kako do denarja oz. kako razširiti krog delovanja je še več – organizacija dobrodelnega turnirja v košarki, organizacija teka za najmlajše, organizacija “direktorskega turnirja”, organizacija dobrodelnega koncerta, priprava delavnic na področju fitnessa, priprava tečajev prve pomoči, Magenta Chariday kot protiutež nakupovalnemu masturbiranju imenovanemu Black Friday, projekt “Vsak koš šteje”… Želja je tudi sestaviti ekipo odvetnikov (takih “Alan Shore” odvetnikov), ki bi svetovali in pomagali reševati akutne težave posameznikov,.. ne bo šlo hitro in ne bo šlo vse takoj – sem pa prepričan, da je možno in da se da, predvsem pa da smo sposobni in da poznamo dovolj ljudi, da to uresničimo.

Na koncu se spodobi da predstavim ekipo, ki me je podpirala in mi sugerirala, me usmerjala in mi pomagala. Ekipa za katero lahko rečem, da smo #resistentia

Grem po abecedi 🙂

Sara Bicic, Mitja Farkas, Dušan Jovič, Jaka Kladnik, Emk Kataridna, Dejan Mlakar, Davor Sattler, Leticia Slapnik Yebuah, Matteo Zanini, Goran Živec, Irena Yebuah-Tiran in jaz.

Hvala vsem za nasvete, ideje, dobro voljo in podporo – verjamem da bomo naredili lepo zgodbo in da bomo naš krog razširili in pridobili ljudi, ki razmišljajo podobno kot mi.

Zahvala tudi vsem podpornikom, ki ste verjeli in še verjamete v to kar bomo počeli. Hvala Sani Bečirović, Jasmin Hercegovac, Saso Ozbolt, Mateja Pintar Pustovrh
Vztrajnost se izplača!

#resistentia

PS – vse “nujne” podatke o društvu najdete na TUKAJ
 

Klemen Kladnik

Dodaj odgovor