Humanitarna kampanja se bo končala z dobrodelnim koncertom v Mariboru 4. maja.
 

Malčki so ujeti v situacijo, zaprti v groznih pogojih, kjer nimajo možnosti za pridobivanje drugačnih, boljših izkušenj,” je ob predstavitvi kampanje Otrokom sveta povedala Ljubica Marjanovič Umek, redna profesorica za razvojno psihologijo na ljubljanski filozofski fakulteti. Boris Krabonja iz društva UP-ornik in Večerova osebnost Štajerske 2017 je dejal, da ga je groza, ko se mora v trenutnem svetu vprašati: “Pa kaj je narobe z nami, da ne privoščim isto kot našim tudi tujim otrokom?” Zgodovinar in humanitarec opozarja, da je danes sovraštvo prišlo tako daleč, da se sovraži tudi otroke – že samo če so drugačni, na poti ali od drugod.

 

Jure Poglajen leta 2015 med prostovoljnim delom med begunci na Lezbosu. Foto: Marcus Rhinelander

 

Jure Poglajen je postal Delova osebnost leta 2015, ker je tistega leta s pozivom s terena, grškega otoka Lezbos, organiziral humanitarno akcijo, da je v Grčijo, ko je tja prihajalo največ ljudi na begu, iz Slovenije zagotovil več kot deset ton pomoči. Sedaj se je ob pogovorih s prijatelji na grškem otoku odločil, da je ponovno potrebno ukrepati. Poročila mednarodnih organizacij govorijo o grozljivih pogojih za življenje v grških begunskih taboriščih, kamor ljudje še vedno prihajajo, a so nato tam ujeti dolge mesece, če ne leta. Ker je njihova ustanova Ogroženim še v procesu ustanavljanja, so se povezali z Borisom Krabonjo, tako da bodo prek UP-ornika, s pripisom za otroke sveta, zbirali sredstva za nakup otroških vozičkov za begunske otroke, ujete na grških otokih v taboriščih. Ker niso mogli najti načina, da bi rabljene vozičke iz Slovenije brezplačno ali po ugodni ceni prepeljali na Lezbos, in ker se lokalno grško prebivalstvo hkrati sooča tudi s težko ekonomsko situacijo, so se odločili, da bodo raje zbrali denar in nato od lokalnega podjetja na Lezbosu kupili 300 vozičkov.

“To so minimalni, a realistični cilji,” je pojasnila svojo podporo Svetlana Slapšak. Jezikoslovec Kozma Ahačič je dodal, da pozna delo Jureta Poglajna in Davida Zorka, ki jima zaupa, hkrati pa je prepričan, da to, da pomagamo sočloveku ne more biti stvar različnih političnih prepričanj. “Če bo vsak naredil malo, majhen korak, lahko to prinese spremembe,” je prepričan urednik jezikovnega portala Fran.

 

”Kot zgodovinar sem šel pobrskat med stare fotografije: na vseh, na katerih sva še mala in skupaj s starši, je tudi voziček. In prva stvar, ki sva jo z ženo kupila, ko sva pričakovala najina otroka, je bil voziček,” se spominja Boris Krabonja. Foto: Igor Napast

 

“Seveda sem se tudi jaz vprašala, ali morda otroci na grških otokih ne potrebujejo česa bolj,” je pokimala ob današnji predstavitvi kampanje Ljubica Marjanovič Umek. “A nato sem ugotovila, da otroci na Lezbosu potrebujejo vse, saj nimajo nič.” Pojasnila je, da lahko voziček otroku predstavlja njegov varen svet, ki je hkrati premičen: “Nujni pogoj za razvoj otroka v prvih mesecih je varen prostor, od koder lahko opazuje, doživlja in se uči o svetu okoli njega. Če nima tega, ni nič drugega pomembno,” opozarja psihologinja.

“Nam se zdi samoumevno. In šele ko ga ni, lahko zares vemo, kaj voziček pomeni,” je razložil premislek za kampanjo Jure Poglajen. Boris Krabonja dodaja, da ime njihovega društva ni naključno: up in upanje je tisto, kar želijo dati tudi begunskim otrokom na Lezbosu. Upor pa je tisto, kar je nujno proti sovraštvu, ki se širi. “Upor proti sovraštvu je naša dolžnost, kot je naša dolžnost, da pomagamo ljudem: v Sloveniji, na Lezbosu ali kjerkoli na svetu,” je prepričan, da je v resnici pot do sprememb na bolje lahko le ena: pot solidarnosti.

Kampanjo Otrokom sveta podpirajo tudi Miša Molk, karikaturist Franco Juri, evropski poslanec Igor Šoltes, stranka Levica, Boštjan Videmšek, Darko Nikolovski in številni drugi.

 
 
Vir: Vecer.com
Naslovna slika: Foto: REUTERS, Begunski otroci v Grčiji.

Dodaj odgovor