Vedno znova se najdejo posamezniki ali družine, ki želijo izkoristiti dobrodelno delovanje humanitarnih društev. To se je minuli četrtek pripetilo znanemu mariborskemu dobrodelnežu Borisu Krabonji.

Mariborski humanitarec in človek širokega srca Boris Krabonja je pred dnevi na družbenih omrežjih opozoril na družino, ki je društvo poskušala »ogoljufati« pod pretvezo, da je v hudi socialni stiski. Družina z dvema otrokoma je na vrata humanitarnega društva UP-ornik v Melju potrkala minuli četrtek, v času uradnih ur društva. Na prvi pogled se je njihova zgodba zdela resnična, a sledil je hladen tuš.

 

»Ta družina se je v četrtek oglasila v naši pisarni z izgovorom, da rabijo pomoč. Prva napaka je nastala takoj, saj sem jaz vedel, da gre za družino, ki sem ji pred dvema letoma že pomagal, ker so res imeli izklop elektrike. Prišli so vsi, mama, oče pa tudi otroci, kar pomeni, da so me v sekundi dvajset kupili,« situacijo analizira Krabonja. Obljubil je, da bo UP-ornik pomagal: »To pomeni, da sem skočil v vodo, ne da bi preveril.«

 

A ker družina prihaja iz Kamnika, ne iz Maribora ali okolice, je Krabonja v skladu z dogovorom, ki ga ima s humanitarno delavko in predsednico Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje Anito Ogulin, slednjo obvestil o načrtovani pomoči. Kar mu je povedala, ga je skrajno razžalostilo.

 

»Ogulinova je potrdila, da so dobili ogromen znesek denarja. Takega, da sem se kar vsedel. Dejala je še, da jim že dve leti plačujejo položnice in da jim ves čas pomagajo,« nam je zaupal povsem šokiran.

 

Vztrajala je pri laži, dokler jih ni postavil pred dejstvo

Ni mu preostalu drugega, kot da se s cmokom v grlu znova obrne na družino in jih povpraša, ali mu lahko pojasnijo, od koga in kakšno pomoč prejemajo: »Po telefonu mi je mati še enkrat zatrdila, da od nikogar nič.« Ko ji je osvežil spomin, pa zanikati ni več mogla. Dejala je, »da se pa zdaj malo spomni, da so nekaj malega pa res dobili«. Krabonja je ob tem poudaril, da govorimo o znesku visokem nekaj deset tisoč evrov.

 

»Prišli so si po dodatek za razkošno življenje,« je oster Krabonja.

 

»Razjezilo me je to, da sem spet tak tepec in krivda je absolutno moja,« še dodaja prvi mož UP-ornika in v isti sapi poudarja: »Denar je varen, ni šel nikamor, ampak tisto, kar me najbolj razjezi, je, da se res trudim in garam, ko črna živina, zato, da bi ohranil kredibilnost, verodostojnost UP-ornika.«

 

Ne bo obupal!

Priznava, da je bilo takšnih primero pred leti več, danes jih je bistveno manj. Kljub jezi in razočaranju Krabonja ostaja neomajen. Še naprej poziva ljudi širokih src, naj pomagajo UP-orniku pri rednem plačevanju elektrike in ogrevanja upokojencem, ki tega po njegovem mnenju zaradi »brutalno zgrešene politika, zdajšnje in prejšnje vlade« sami ne zmorejo. Ta pojav Krabonja imenuje »sistematični socialni genocid nad upokojenci« in s prsti pokaže na zadnje zvišanje pokojnine:

 

»Ljudje, ki prejemajo 500 evrov pokojnine, takih na UP-orniku skorajda ni, ker jih imamo večina še z manj kot 500 evrov, so dobili 2,5 evra povišice. Zdaj pa mi naj nekdo razloži, kaj si naj z 2,5 evra upokojenec začne.«

 
 
Vir: Mariborinfo.com

Dodaj odgovor