Na internetu sta izbrskala Mongol Rally, oba bila takoj za akcijo in se prijavila. Za vse njune želje pa mora Petka preživeti pot.

 
 

Mariborčana Tjaša in Martin se bosta v sklopu svetovno znanega Mongol Rally-a podajala na 13.000 kilometrov dolgo pot v stari Petki. »Eno leto sva preživela v Kanadi, kjer sva ugotovila, da najraje potujeva z avtom, ker daje največ svobode in neodvisnosti, ko si na poti,« je za naš osrednji mariborski medijski spletni portal Maribor24.si povedala Tjaša, ki je sicer zgodovinarka in vedno z veseljem išče nove zanimive lokacije, kam bi lahko naslednjič odpotovala. Kot v smehu doda, k sreči Martin nikoli ne potrebuje veliko prepričevanja za njene nore ideje.

 

Želita si s Petko nazaj, tokrat čez Rusijo

Za Mongol rally sta se odločila, ko sta razmišljala o naslednjem velikem “road tripu”. Ker si je Martin vedno želel peljati s transsibirsko železnico, Tjaši pa se je svetila ideja o potovanju z avtom do Mongolije, sta potem, ko sta izbrskala Mongol Rally na spletu, bila oba takoj za akcijo in se prijavila. »Pot poteka v bistvu vsepovsod. Zastavljen je start, ki je v Pragi 22. julija in konec, ki je v Ulan-Ude – malo mesto pri mongolski meji v Sibiriji. Ostalo je po želji ekip. Najina pot bo t.i. južna pot, ki naju bo peljala čez Balkan do Turčije, potem pa naprej v Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kazahstan in na koncu v Rusijo in Mongolijo,« opiše Tjaša. Njuna želja je, da bi se peljala tudi nazaj in sicer po severni strani, čez Rusijo. »Ampak za to mora Petka najprej preživeti do Mongolije.«.

 

 

Mongol Rally ima tri pravila:
-Avtomobil ne sme imeti več kot 1,2 litrskega motorja
-Na poti si popolnoma prepuščen samemu sebi
-Zbrati moraš 1000 funtov za izključno dobrodelne namene.

 

»Zaradi prve točke sva začela razmišljati o starejših modelih, bolj zato, ker se mehanično avto lahko popravi skoraj kjerkoli na svetu, elektronika pa lahko povzroča hude preglavice. Ker je Petka res znan slovenski avto, delali so ga tukaj, verjetno ga je vsak imel enkrat v življenju, sva se odločila za njo.« Našla sta jo preko interneta, jo dobila za res nizko ceno 200 evrov in sedaj jo počasi urejajo, da bo primerna za na pot.

Tretje pravilo zahteva tudi, da gre od dobrodelnega denarja vsaj 500 funtov za uradno dobrodelno organizacijo Cool Earth, vse ostalo pa po lastni izbiri. Pogoj je le, da je dokazljiv prenos denarja za dobrodelne namene. »Sama sva izbrala lokalne UPornike, ker sva navdušena nad njihovim delom in transparentnostjo in ker so manjša ekipa, ki je res s srcem in dušo pri stvari.«

 

 

Dobrodelni dogodek

Ob tem namenu v nakupovalnem središču Europark v sodelovanju z UP-orniki organizirajo dobrodelni dogodek. Pred Hervisom si boste imeli priložnost pogledati Petko v slavnostni rally opremi. Spoznali boste lahko, za kaj se pravzaprav gre, se z njimi zabavali in posladkali ter morda tudi pomagali zbrati nekaj denarja za UP-ornike. Več informacij o dogodku najdete TUKAJ.

Drugi dobrodelni dogodek, pravzaprav dobrodelni koncert, bo v Vetrinjskem dvoru 8. junija. »Uspelo nama je zbrati glasbenike, ki so se pripravljeni za dober namen poskrbeti za dobro glasbo, pa tudi nekaj pijače in hrane pripravljamo,« pove Tjaša ob koncu.

 
 
Vir: Maribor24.si

Dodaj odgovor