Sarajevska multietična atrakcija Dubioza Kolektiv je v četrtek, 20. junija zvečer navdušila okrog 3000 obiskovalcev na Trgu Leona Štuklja.

 

Nocoj samo za vas igra Dubioza Kolektiv, prosim, da se obnašate po evropskih koncertnih standardih, po katerih je dovoljeno plesati, peti, migati z glavo v vse smeri in vzklikati standardne rock vzklike v slogu hej, o in podobne, koncert ni namenjen fašistom, nacionalistom, rasistom. Če ne boste zadovoljni z glasbo, vam priporočamo, da skandirate: Vrnite nam denar!

Tako je multietična, medkantonalna rock atrakcija Dubioza Kolektiv, kot so si tudi rekli v napovedi, v četrtek zvečer začela koncert na Štukljevem trgu v Mariboru. Prvi na največjem odru Festivala Lent.

 

Dvigni se in bori, napoti se k svobodi

Potem je sledilo več kot dve uri nenehnega plesnega ritma. Mukotrpno so vadili petnajst dni, da so v spored sestavljen za domače jezikovno območje, v katero štejejo tudi Slovenijo, vstavili še nekatere hite, ki jih v zadnjih nekaj letih niso izvajali na koncertih, a bi bilo škoda, da bi jih prepustili pozabi, je rekel vodja benda Brano Jakubović. Po slišanem so vaje bile uspešne in prvi veliki koncert mariborskega poletnega festivala je bil pričakovano udaren.

Crossover skupina, ki v glasbi združuje ska, hip hop, dub, reggae, rock, punk, elektronsko glasbo in balkanski melos, znana je tudi po družbeni angažiranosti, je polni Trg Leona Štuklja spremenila v plesišče. Zabave je bilo za polno kapo, izvajalci z odra so jo ves čas neumorno spodbujali. “Če si sit vsega in hočeš zdravo življenje, prevzemi nadzor in zavzemi stališče,” so peli. “Dvigni se in bori, napoti se k svobodi, ker ta lokomotiva v propad vodi, če si tih, jim to godi. Obstaja tudi življenje po demokraciji, v kateri večno vladajo tri iste stranke.”

 

Glasba za ples

​Tudi veliko zafrkljivih in zabavnih pesmi so odpeli, občinstvo je dokazalo, da dobro pozna glasbo in besedila sarajevske skupine, ki nadaljuje delo in tradicijo tamkajšnjih uspešnih skupin, kot so bili Bijelo dugme, Zabranjeno pušenje in Plavi orkestar. Dubiozovci igrajo glasbo za ples, disko in so na trenutke balkanski Rammstein in Laibach, izza njihove zafrkljivosti in neposrednosti seva moč, tako skupina ne potrebuje tolikšne glasnosti, kot smo je bili deležni v četrtek zvečer. Že zaradi otrok, ki so, pozni uri navzlic, tudi bili na koncertu, bi bilo treba vsaj za polovico koncertnega prizorišča postaviti opozorila o možnem kvarnem vplivu koncerta na sluh.

Podobno glasno je bilo tudi pri predskupini Raggalution iz Kranja, ki je igrala skoraj uro časa, Dubioza je tako svoj dolg nastop začela šele ob 22. uri.

 

Krabonja: To je zame največje priznanje

Dubioza Kolektiv je ob koncu koncerta na oder povabila Borisa Krabonjo, vodilno silo mariborskega dobrodelnega društva Upornik. Krabonja nam je povedal, da jih je spoznal pred koncertom, ko jim je prinesel Upornikove majice in jih s svojim stališčem do politike tako navdušil, da so ga povabili tudi na oder, na katerem so nato z majicami in plakati podprli društvo. “Veliko lepih in hvalevrednih trenutkov sem doživel kot Upornik, ampak ta trenutek je zame osebno in za Upornika največje priznanje in nagrada, kajti dobiti tako veliko podporo od glasbene skupine Dubioza Kolektiv, ki je mnogo več kot samo glasbena skupina …,” se je Krabonja za podporo zahvalil na facebooku.

 
 
Vir: Vecer.com

Dodaj odgovor