Splavitev ladjic
v spomin in opomin
Danes 19.06.2022 smo svečano otvorili inštalacijo dobrih 6,8 milijonov ladjic, natančno 6.805.737, izdelanih s spretnimi rokami in ročicami 20.000 ljudi - od otrok do upokojencev - iz cele Slovenije v akciji »6 milijonov ladjic za 6 milijonov žrtev genocidov«. Hvala vsej Sloveniji, brez vas nam ne bi uspelo!

Na dvorišču bivše Metalne, pred vstopom v zaklonišče, nas je pričakalo dvoje: 2 milijona ladjic, ki jih ni bilo mogoče več spraviti v zaklonišče in strašljiva pomanjšana replika napisa, ki v originalu še vedno stoji nad vhodom v eno največjih koncentracijskih taborišč 20. stoletja Auschwitz – Birkenau: »Arbeit macht frei« (Delo osvobaja). Tista 2 milijona ladjic pred vhodom spominjata na goro trupel, ki so jih našli zavezniki, ko so osvobajali taborišča in jih nacisti na begu niso uspeli sežgati. Spominjam se fotografij, na katerih so jih kar z bagri spravljali v jamo in zakopavali – v strahu pred izbruhom okužb.

Inštalacija sama je strnjen prikaz grozot iz tridesetih in vojnih let prejšnjega stoletja. Ko človek samo pomisli, da vsaka ladjica predstavlja človeka, otroka, starca, mater, očeta… osebo z upi, željami, načrti in prihodnostjo, ki se je brutalno končala v krematoriju, še vedno težko dojame, da se je to zares dogajalo. Da je v dimu in ognju izginilo več kot šest milijonov ljudi. Samo zato, ker so bili druge rase, drugega verovanja, drugačnega prepričanja ali drugačne spolne usmerjenosti. Nepojmljivo…

Kot je nepojmljivo tudi, da teh 6,8 milijonov ladjic tehta več kot 30 ton in da bi en človek za izdelavo 1 milijona ladjic, če bi jih izdeloval 24 ur na dan, potreboval 42 let. Šele ko postavimo trud neštetih »ladjičarjev« v takšno perspektivo, postane jasno, kako velik projekt smo uresničili s skupnimi močmi.

Inštalacija bo odprta do konca leta 2022. Ogled bo mogoč po prijavi na info@up-ornik.si

Ste si ogledali inštalacijo? Želite predstaviti svoje vtise? Pustite sled tudi vi – odpiramo virtualno Knjigo vtisov, kjer lahko objavite svoje mnenje.

Klikni za povezavo do virtualne knjige vtisov.

Dodaj odgovor