Uspešen zaključek
zbiranja ladjic
Zagotovo ste že slišali za projekt "6.000.000 ladjic za 6.000.000 žrtev", ki ga je organizirala Srednja ekonomska šola in gimnazija Maribor, v sodelovanju z našim društvom. Akcija je zaživela 27. avgusta 2021, ko je naš Boris Krabonja akcijo najavil na svojem Facebook profilu. Odziv je bil res neverjeten.

Z izdelovanjem ladjic je profesor Krabonja začel že pred osmimi leti. Takrat je bila to čisto spontana odločitev. “V štirih mesecih so dijaki naredili 2.400.000, potem pa sem se ustrašil in smo projekt malo ustavili,” pove Krabonja. Katja Kop je ena izmed dijakinj, ki jih je izdelovala že tedaj. Akcija, tokrat široko zastavljena, je ponovno stekla 28. avgusta 2021 in Kopova ni niti za trenutek razmišljala, ali naj se spet pridruži.

Zagotovo ste že slišali za projekt "6.000.000 ladjic za 6.000.000 žrtev", ki ga je organizirala Srednja ekonomska šola in gimnazija Maribor, v sodelovanju z našim društvom. Akcija je zaživela 27. avgusta 2021, ko je naš Boris Krabonja akcijo najavil na svojem Facebook profilu. Odziv je bil res neverjeten.

Projekt je bil enkrat sicer že izveden, takrat pretežno med dijaki SEGŠ, v šolskem letu 2013/2014, kjer so izdelali kar 2.800.000 ladjic, s tem pa je Boris kot učitelj zgodovine dijakom želel prikazati razsežnost teh krutih dejanj preteklosti - ena ladjica, ena žrtev.

Namen prejšnjega in tudi sedajšnjega projekta pa ni le spomin na žrtve genocidov, ki so ostali nekje v preteklosti pač pa tudi opomnik na najranljivejše v naši današnji družbi, ki so večinoma spregledani, izobčeni ali celo pozabljeni.

Letos, ko je projekt dosegel nepričakovane razsežnosti in tudi večjo medijsko podporo pa smo zastavljen cilj 6 milijonov ladjic uspeli celo preseči in to še pred uradnim koncem zbiranja ladjic, na kar smo lahko vsi skupaj neizmerno ponosni.

Da je vse gladko teklo pa so poskrbeli naši UP-orniki in dijaki SEŠG, ki so ves čas skrbno prevzemali ladjice, jih prenašali v skladišče in skrbeli za to, da si boste kmalu lahko ustvarili predstavo o šestih milijonih žrtvah.

Ladjice ste nam dostavljali in pošiljali iz celotne Slovenije ter tudi tujine. Še posebej ste nas navdušili z medgeneracijskem povezovanjem, ki je danes še kako pomembno. Sodelovali ste posamezniki, pari, družine, osnovne in srednje šole, fakultete, podjetja, društva, zavodi, domovi za starejše, različne organizacije in še bi lahko naštevali. Ladjice so k nam priplule tudi iz

Argentine, Avstrije, Belgije, Češke, Francije, Hrvaške, Indije, Italije, Luksemburga, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Srbije in Španije

Vsaka tako odmevna akcija pa seveda potrebuje tudi svoj logotip, ki v človeku vzbudi zanimanje in radovednost. To je odlično uspelo našemu grafičnemu oblikovalcu in programerju, Gregorju Žižku, ki je poskrbel, da imamo tudi ladjederničarji svoj prepoznavni znak. 🙂

Skupaj smo torej ustvarili kar 6.785.737 ladjic za boljši jutri najranljivejših. Predvidoma decembra, bomo ladjice oddali za odpadni papir, ves izkupiček pa bo namenjen našim odjemalcem.

 
Iskrena hvala vsem in resnično vsakemu posebej, da ste sodelovali z nami.

Dodaj odgovor