Foto: Andrej Petelinšek

 

Humanitarni koncert Kulturni upor, s katerim je društvo za pomoč ranljivim skupinam prebivalstva UP-ornik zbiralo denar za dobrodelne namene, je sinoči napolnil parter velike dvorane SNG Maribor. Boris Krabonja, gonilna sila UP-ornika, profesor zgodovine na Srednji ekonomski šoli Maribor, ki je poprej nekoliko dvomil o odzivu ljudi, si je oddahnil, med občinstvom pa se najbolj razveselil tistih posameznikov, ki jim je njegovo društvo v preteklosti že pomagalo. “To so moje ome, moje mamice in očetje samohranilci, ljudje, s katerimi se skupaj smejimo in jočemo. Da danes sedijo tukaj, sem najbolj ponosen,” je pojasnil Krabonja. Ponosni, predvsem pa hvaležni pa so, kot je povedala gospa Marija, ki jo je Krabonja rešil pred deložacijo, tudi prejemniki pomoči.

V kulturnem programu so sicer nastopajoči – Darko Nikolovski, Emkej, Lara Jankovič, Leonart, Luka in Zala, Mirjana Šajinović, Plesna šola Sebastian, Toni Petrovič in Žan Jenuš – skozi ples, glasbo in besedilo prikazali, kako UP-orniki doživljajo stiske nevidnega človeka. Med občinstvom sta bila tudi mariborski župan Andrej Fištravec in podžupan Saša Pelko, sicer pa so svojega “legendarnega” profesorja prišli podpret tudi Krabonjevi sedanji in bivši dijaki ter številni drugi.

Društvo je samo z vstopnicami pridobilo okoli 5000 evrov, nekaj več pa še s prostovoljnimi prispevki, ki so jih zbirali na koncertu. Denar bo sicer v prvi vrsti namenjen štirim upokojencem, ki jim grozi deložacija. “Jasno je bilo, da 9800 evrov, kolikor bi morali nabrati, da rešimo ta štiri stanovanja, UP-ornik ne bo zmogel, saj smo v denarnih škripcih zaradi letošnje hladne zime, ki je precej izčrpala naše finance zaradi dolgov ljudi za elektriko,” je glavni impulz za organizacijo koncerta pojasnil Krabonja ter dodal, da ob tovrstnih prošnjah vsak teden potrebujejo tudi 1500 evrov za sprotne potrebe – nakup prehranskih bonov in poplačilo položnic pomoči potrebnih. Ravno te dni so znanega humanitarca sicer pozitivno presenetila mariborska javna podjetja in tudi drugi manjši donatorji, ki so prispevali, po prvih ocenah, vsaj 6500 evrov, tako da bodo dolgovi štirih upokojencev zagotovo poplačani, hkrati pa bo dovolj denarja tudi za normalno delovanje društva čez poletne dni. Trenutno ima UP-ornik na seznamu 471 ljudi, ki so do njihove pomoči upravičeni enkrat na mesec. Stiske so velike. “Zatiskamo si oči, ko pravimo, da smo iz krize. Maribor zagotovo še ni,” je dejal Krabonja, ki mu že pravijo mariborski Robin Hood.

 
 
Vir: Vecer.com

Dodaj odgovor