Jure Kralj – fotografski samouk

Jure Kralj
fotografski samouk
Jure Kralj je fotografski samouk, ki se ukvarja s fotografijo različnih žanrov. Ima širok razpon fotografiranja saj v objektiv rad ujame zanimiv ulični utrip ali celo slikovitost divjih živali.

Svoje življenje želi napolniti s potovanji po svetu in raziskovanjem skritih kotičkov sveta, tudi tistih najmanjših. Njegove fotografije so izpovedne, saj z njimi sporoča svoje dojemanje sveta, ki pa je včasih temačen in poln celo nenavadnih emocij.

Pot je začel na majhni napravi za poslušanje glasbe Apple iPod. Njegov trud in vztrajnost pa sta bila poplačana, saj ima danes v lasti že kar nekaj opreme, ki je na zelo visokem nivoju.

Prvo razstavo je imel v svojem lokalnem kraju, kjer so njegov potencial opazili v Hostlu Pekarna v Mariboru in mu tam ponudili prvo priložnost. Isto leto je bil tudi del fotografske razstave na mednarodnem dogodku Festival Lent.

Med največje dosežke si šteje prvi dve razstavi v tujini leta 2018 in sicer v Amsterdamu in Milanu. Vstopil je v sodelovanje z AAMI Institute Ljubljana, kjer je postal član njihovega Salvadorjevega kluba.

Leto 2019 je bilo zanj še posebej plodno, saj mu je svoje prvo delo uspelo prodati izven meja Slovenije in sicer v Francijo, kamor pa so odpotovale tudi njegove nadaljnje tri fotografije. Vse to je bil zanj pokazatelj, da je na pravi poti in hkrati tudi vzpodbuda za njegovo nadaljnje delo. Istega leta je razstavljal na Art Expo 2.0 v Ljubljani ter sodeloval na 5. Art sejmu v Mariboru, kjer je bil deležen dodatnih pozitivnih kritik. Decembra 2019 je za fotografijo »The End« prejel diplomo pod pokroviteljstvom Slovenske fotografske zveze ter priznane revije Digitalna kamera.

Avgusta 2020 je bil del dveh razstav v Emporium Ljubljana ter v Pragi. Razstava v Edinburgu pa je bila žal prestavljena na mesec april 2021 zaradi COVID-19 situacije.

Leta 2021 je bil kar dvakrat član skupine ocenjevalcev na dveh mednarodnih fotografskih natečajih, kar pa zanj pomeni večjo prepoznavnost v bolj ožjih krogih fotografskega sveta.

Skozi svoje delo si Jure želi spremeniti svet. Zastavil si je projekt pri katerem bo ob vsakem nakupu njegovega dela, daroval del vsote enemu izmed dobrodelnih projektov s katerimi sodeluje. Kupec se tako lahko odloči kateremu projektu bo daroval svoj del.

Jure si kot enega večjih uspehov v zadnjem času šteje sodelovanje z znamko SIGMA. Prepričal jih je s svojimi fotografskimi deli, kar pa zanj pomeni pravo pot k uspehu, čeprav je le-ta večkrat težka in trnova.

Fotografija »Lost«
Fotografija je nastala v času ko sem bil v nekakšnem čudnem »svetu«, objet s svojimi mislimi, ki so bile predvsem meglene. Sam nisem vedel, kaj mi bo prinesla prihodnost, bil sem zelo zmeden. Zelo veliko sem delal na svoji fotografski karieri pa vendar je bilo efekta zelo malo, bil sem v čustvenem »roller coasterju« (prev. čustveni tobogan).
Rdeč balon v črno belem svetu mi predstavlja še nekakšno zadnjo bilko, ki se je oklepam, da mi uspe pobegniti pred sabo in svojo megleno prihodnostjo. Ali me bo balon odpeljal na pravo pot, morda nad oblake? Sedaj, ko se ozrem nazaj na tisti čas vidim, da mi je uspelo spregledati. Ostal sem na pravi poti, naučil sem se, da še naprej sledim svoji intuiciji.
Ne vem zakaj smo ljudje večinoma nagnjeni k temu, da nam ne bo uspelo. Včasih je zelo enostavno samo pustiti času čas.

Dodaj odgovor