Opomin preteklosti
za boljši danes
Danes, 13. januarja 2023, smo v sodelovanju z Dijaško organizacijo Slovenije in Dijaško skupnostjo Maribor organizirali dogodek ''Šest milijonov ladjic'' za dijake iz celotne Slovenije. Na dogodku je predaval tudi naš Boris Krabonja.

Danes, 13. januarja 2023, smo v sodelovanju z Dijaško organizacijo Slovenije in Dijaško skupnostjo Maribor organizirali dogodek ''Šest milijonov ladjic'' za dijake iz celotne Slovenije. Na dogodku je predaval tudi naš Boris Krabonja.

Dogodek se je začel s kratko predstavitvijo našega društva, v kateri je Adrijan Islamaj poudaril, da se tisti, ki so na robu naše družbe in obupa, velikokrat odločajo med plačilom položnic in nakupom hrane, česar si mnogi mladi niti ne predstavljajo.

V današnjem načinu vsakdanjega življenja mnogokrat pozabimo na dogodke, ki so zaznamovali preteklost. Največkrat pri mladih opažamo, da te tematike ne poznajo, ker se jim zdi nepomembna za njihovo prihodnost. Z današnjim dogodkom v našem društvu ozaveščamo mlade ne samo o dogajanju v preteklosti, temveč tudi o človeški ignoranci, ki se dogaja tudi danes pred našimi očmi.

Naše društvo je organizator projekta ''Šest milijonov ladjic za šest milijonov žrtev'', s katerim opozarjamo na grozote preteklosti za boljši danes – da se nikoli več ne bi ponovile.

Po uvodu je sledilo predavanje profesorja zgodovine in geografije Borisa Krabonje, ki je več kot 90 dijakom iz celotne Slovenije predstavil Koncentracijsko taborišče Auschwitz ter dogajanje v njem. Boris je skozi taborišče Auschwitz popeljal več kot 50 skupin, nazadnje lani v začetku meseca marca.

Zaključni del dogodka je bil voden ogled instalacije projekta ladjic. Razstava se začne z vhodom v zaklonišče (''pekel''), kjer lahko opazimo kar nekaj prepoznavnih simbolov taborišč. Bodeča žica z vpetimi vrtnicami nas presune že pred vstopom in pusti močan vtis. V zaklonišču – peklu dobi prenekateri obiskovalec občutek tesnobe. Zbranih več kot šest milijonov papirnatih ladjic predstavlja šest milijonov ubitih sanj, šest milijonov neizživetih mladosti, šest milijonov sloves in šest milijonov ubitih duš.

Ko si za vsako ladjico predstavljamo človeka, nas zmrazi in ob kupu več kot 2 milijonov ladjic pred zakloniščem, ki niso našle prostora znotraj, hitro dobimo asociacijo na kupe trupel, ki so pričakale osvoboditelje v taboriščih ob osvoboditvi.

Fotografije: MP produkcija

Dodaj odgovor